Zobrazit minimální záznam
dc.contributor.author |
Kovalíková, Zuzana |
cze |
dc.contributor.author |
Kubes, Jan |
cze |
dc.contributor.author |
Skalický, Milan |
cze |
dc.contributor.author |
Kuchtíčková, Nikola |
cze |
dc.contributor.author |
Mašková, Lucie |
cze |
dc.contributor.author |
Tůma, Jiří |
cze |
dc.contributor.author |
Vachova, Pavla |
cze |
dc.contributor.author |
Hejnák, Vaclav |
cze |
dc.date.accessioned |
2019-10-17T07:28:28Z |
|
dc.date.available |
2019-10-17T07:28:28Z |
|
dc.date.issued |
2019 |
eng |
dc.identifier.issn |
1420-3049 |
eng |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/20.500.12603/62 |
|
dc.description.abstract |
Crops, such as white cabbage (Brassica oleracea L. var. capitata (L.) f. alba), are often infested by herbivorous insects that consume the leaves directly or lay eggs with subsequent injury by caterpillars. The plants can produce various defensive metabolites or free radicals that repel the insects to avert further damage. To study the production and effects of these compounds, large white cabbage butterflies, Pieris brassicae and flea beetles, Phyllotreta nemorum, were captured in a cabbage field and applied to plants cultivated in the lab. After insect infestation, leaves were collected and UV/Vis spectrophotometry and HPLC used to determine the content of stress molecules (superoxide), primary metabolites (amino acids), and secondary metabolites (phenolic acids and flavonoids). The highest level of superoxide was measured in plants exposed to fifty flea beetles. These plants also manifested a higher content of phenylalanine, a substrate for the synthesis of phenolic compounds, and in activation of total phenolics and flavonoid production. The levels of specific phenolic acids and flavonoids had higher variability when the dominant increase was in the flavonoid, quercetin. The leaves after flea beetle attack also showed an increase in ascorbic acid which is an important nutrient of cabbage. |
eng |
dc.format |
p. 1-12 |
eng |
dc.language.iso |
eng |
eng |
dc.publisher |
MDPI-Molecular diversity preservation international |
eng |
dc.relation.ispartof |
Molecules, volume 24, issue: 14 |
eng |
dc.rights |
Pouze v rámci univerzity |
eng |
dc.subject |
Brassica oleracea |
eng |
dc.subject |
Pieris brassicae |
eng |
dc.subject |
Phyllotreta sp |
eng |
dc.subject |
phenolics |
eng |
dc.subject |
ascorbic acid |
eng |
dc.subject |
Zelí, bělásek zelný, dřepčíci, fenolické látky, kyselina askorbová |
cze |
dc.title |
Changes in Content of Polyphenols and Ascorbic Acid in Leaves of White Cabbage after Pest Infestation |
eng |
dc.title.alternative |
Změny obsahu polyfenolů a kyseliny askorbové v listech bílého zelí po napadení škůdci |
cze |
dc.type |
article |
eng |
dc.identifier.obd |
43875371 |
eng |
dc.identifier.doi |
10.3390/molecules24142622 |
eng |
dc.description.abstract-translated |
Plodiny, jako je bílé zelí (Brassica oleracea L. var. Capitata (L.) f. Alba), jsou často napadeny býložravým hmyzem, který listy konzumuje přímo nebo snáší vejce s následným poškozením housenkami. Rostliny mohou produkovat různé obranné metabolity nebo volné radikály, které odpuzují hmyz, aby odvrátily další poškození. Ke studiu produkce a účinků těchto sloučenin byly mmotýli a housenky běláska zelného a dřepčíci rodu Phyllotreta odchyceny na zelném poli a aplikovány na rostliny pěstované v laboratoři. Po zamoření hmyzem byly odebrány listy a pro stanovení obsahu stresových molekul (superoxid), primárních metabolitů (aminokyselin) a sekundárních metabolitů (fenolických kyselin a flavonoidů). Byla použita UV / Vis spektrofotometrie a HPLC. Nejvyšší hladina superoxidu byla měřena u rostlin vystavených padesáti dřepčíkum. Tyto rostliny také vykazovaly vyšší obsah fenylalaninu, substrátu pro syntézu fenolických sloučenin a při aktivaci celkové produkce fenolů i flavonoidů. Hladiny specifických fenolových kyselin a flavonoidů měly vyšší variabilitu, když dominantní nárůst byl u flavonoidu, quercetinu. Listy po napadení dřepčíky také vykázaly zvýšení kyseliny askorbové. |
cze |
dc.publicationstatus |
postprint |
eng |
dc.peerreviewed |
yes |
eng |
dc.note |
Article Number: 2622 |
eng |
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit minimální záznam