Digitální knihovna UHK

Changes in Content of Polyphenols and Ascorbic Acid in Leaves of White Cabbage after Pest Infestation

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Kovalíková, Zuzana cze
dc.contributor.author Kubes, Jan cze
dc.contributor.author Skalický, Milan cze
dc.contributor.author Kuchtíčková, Nikola cze
dc.contributor.author Mašková, Lucie cze
dc.contributor.author Tůma, Jiří cze
dc.contributor.author Vachova, Pavla cze
dc.contributor.author Hejnák, Vaclav cze
dc.date.accessioned 2019-10-17T07:28:28Z
dc.date.available 2019-10-17T07:28:28Z
dc.date.issued 2019 eng
dc.identifier.issn 1420-3049 eng
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.12603/62
dc.description.abstract Crops, such as white cabbage (Brassica oleracea L. var. capitata (L.) f. alba), are often infested by herbivorous insects that consume the leaves directly or lay eggs with subsequent injury by caterpillars. The plants can produce various defensive metabolites or free radicals that repel the insects to avert further damage. To study the production and effects of these compounds, large white cabbage butterflies, Pieris brassicae and flea beetles, Phyllotreta nemorum, were captured in a cabbage field and applied to plants cultivated in the lab. After insect infestation, leaves were collected and UV/Vis spectrophotometry and HPLC used to determine the content of stress molecules (superoxide), primary metabolites (amino acids), and secondary metabolites (phenolic acids and flavonoids). The highest level of superoxide was measured in plants exposed to fifty flea beetles. These plants also manifested a higher content of phenylalanine, a substrate for the synthesis of phenolic compounds, and in activation of total phenolics and flavonoid production. The levels of specific phenolic acids and flavonoids had higher variability when the dominant increase was in the flavonoid, quercetin. The leaves after flea beetle attack also showed an increase in ascorbic acid which is an important nutrient of cabbage. eng
dc.format p. 1-12 eng
dc.language.iso eng eng
dc.publisher MDPI-Molecular diversity preservation international eng
dc.relation.ispartof Molecules, volume 24, issue: 14 eng
dc.rights Pouze v rámci univerzity eng
dc.subject Brassica oleracea eng
dc.subject Pieris brassicae eng
dc.subject Phyllotreta sp eng
dc.subject phenolics eng
dc.subject ascorbic acid eng
dc.subject Zelí, bělásek zelný, dřepčíci, fenolické látky, kyselina askorbová cze
dc.title Changes in Content of Polyphenols and Ascorbic Acid in Leaves of White Cabbage after Pest Infestation eng
dc.title.alternative Změny obsahu polyfenolů a kyseliny askorbové v listech bílého zelí po napadení škůdci cze
dc.type article eng
dc.identifier.obd 43875371 eng
dc.identifier.doi 10.3390/molecules24142622 eng
dc.description.abstract-translated Plodiny, jako je bílé zelí (Brassica oleracea L. var. Capitata (L.) f. Alba), jsou často napadeny býložravým hmyzem, který listy konzumuje přímo nebo snáší vejce s následným poškozením housenkami. Rostliny mohou produkovat různé obranné metabolity nebo volné radikály, které odpuzují hmyz, aby odvrátily další poškození. Ke studiu produkce a účinků těchto sloučenin byly mmotýli a housenky běláska zelného a dřepčíci rodu Phyllotreta odchyceny na zelném poli a aplikovány na rostliny pěstované v laboratoři. Po zamoření hmyzem byly odebrány listy a pro stanovení obsahu stresových molekul (superoxid), primárních metabolitů (aminokyselin) a sekundárních metabolitů (fenolických kyselin a flavonoidů). Byla použita UV / Vis spektrofotometrie a HPLC. Nejvyšší hladina superoxidu byla měřena u rostlin vystavených padesáti dřepčíkum. Tyto rostliny také vykazovaly vyšší obsah fenylalaninu, substrátu pro syntézu fenolických sloučenin a při aktivaci celkové produkce fenolů i flavonoidů. Hladiny specifických fenolových kyselin a flavonoidů měly vyšší variabilitu, když dominantní nárůst byl u flavonoidu, quercetinu. Listy po napadení dřepčíky také vykázaly zvýšení kyseliny askorbové. cze
dc.publicationstatus postprint eng
dc.peerreviewed yes eng
dc.note Article Number: 2622 eng


Soubory tohoto záznamu

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet