Digitální knihovna UHK

Vyhodnocení zvířecích kostí z hradu Mokřice (Čechy). Ohlédnutí za pestrostí jídelníčku obyvatel středověkého hradu a možnostmi produkce potravin živočišného původu

Zobrazit minimální záznam

dc.rights.license CC BY cze
dc.contributor.author Lenka, Kovačiková cze
dc.contributor.author Drnovský, Pavel cze
dc.date.accessioned 2025-12-05T13:01:56Z
dc.date.available 2025-12-05T13:01:56Z
dc.date.issued 2023 cze
dc.identifier.issn 0231-5823 cze
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.12603/1868
dc.description.abstract Studie se věnuje početnému souboru zvířecích kostí z hradu Mokřice (okr. Jičín). V kontextu dalších nálezů je možno soubor chronologicky zařadit do 14. století až do doby první poloviny 15. století, přičemž jeho většina patrně pochází ze závěru existence sídla. Převážně jde o kostěný odpad, jenž má potenciál přiblížit potravní chování obyvatel, kteří ho v několika částech hradního areálu zanechali. Kromě pestrosti a kvality jídelníčku sledujeme nakládání s živočišnými zdroji a jejich distribuci nebo potravní alternativy, k jejichž začleňování do stravy vybízela okolní krajina. Vedle kostí hospodářských zvířat, které shodně převažují takřka na všech dosud archeozoologicky zkoumaných hradech v České republice, jsou důležitou součástí souboru zbytky lovených savců a ptáků. Pozornost zasluhuje také nezanedbatelné množství kostí ryb, jejichž přítomnost patrně souvisí s vlastní produkcí navázanou na rybniční soustavu (rybníky, sádky) pod hradem. cze
dc.format p. 81-111 cze
dc.language.iso cze cze
dc.publisher Masarykova univerzita cze
dc.relation.ispartof Archaeologia historica, volume 48, issue: 1 cze
dc.subject středověk cze
dc.subject archeozoologie cze
dc.subject hradní prostředí cze
dc.subject strava cze
dc.subject Middle Ages eng
dc.subject archaeozoology eng
dc.subject castle environment eng
dc.subject diet eng
dc.title Vyhodnocení zvířecích kostí z hradu Mokřice (Čechy). Ohlédnutí za pestrostí jídelníčku obyvatel středověkého hradu a možnostmi produkce potravin živočišného původu cze
dc.title.alternative Assessment of animal bones from Mokřice Castle (Bohemia). A view on the diversity of the diet of the inhabitants of the medieval castle and the possibilities of food production of animal origin eng
dc.type article cze
dc.identifier.obd 43880250 cze
dc.identifier.doi 10.5817/AH2023-1-4 cze
dc.description.abstract-translated This study centres on a large collection of animal bones from Mokřice Castle (Jičín district). In the context of other finds, the series can be chronologically classified to the period between the 14th century and the first half of the-15th century, with the majority of finds probably dating from the end of the settlement's existence. The series predominantly contains bone waste which has the potential to illustrate the eating habits of the inhabitants who disposed of it in several parts of the castle grounds. In addition to the variety and quality of their diet, we observed t the management and distribution of animal resources and food alternatives that the surrounding countryside had to offer to be incorporated into the diet. Apart from the bones of livestock which consistently prevail in almost all archaeologically investigated castles in the Czech Republic, an important part of the series involved the remains of hunted mammals and birds. Also worthy of note is the considerable amount of fish bones, the presence of which is probably related to the production linked to the pond system below the castle (fishponds, store-ponds). eng
dc.publicationstatus postprint cze
dc.peerreviewed yes cze
dc.source.url https://digilib.phil.muni.cz/cs/handle/11222.digilib/digilib.78532 cze
dc.relation.publisherversion https://digilib.phil.muni.cz/cs/handle/11222.digilib/digilib.78532 cze
dc.rights.access Open Access cze


Soubory tohoto záznamu

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet